fredag 1 mars 2019

Är det möjligt att vara fri?


Söker du ursprunget till ordet fri förstår du att ordet har funnits sedan urminnes tider. Om man påstår att vi idag tänker oss att det betyder att vara obunden, inte fängslad, utan tvång, självständig eller utan förpliktelser och kostnader skulle nog de flesta instämma. Men går vi tillbaka till urindoeuropeiskans (prijos-) grundbetydelse var innebörden i stället älskad och kär. Intressant, eller hur? Något älskat landar i att vara fri. En negativ frihetssyn hänger samman med idén om avsaknaden av förtryck. Människan skulle med andra ord kunna fatta sina beslut utan att ta hänsyn till någon annans vilja eller önskemål och vara fri från tvång. Vänder man på det skulle den mer positivt lagde säga att hen var fri till, fri att fatta sina egna beslut. Kanske två sidor av samma mynt, vad vet jag? Jag undrar bara om det finns sådan frihet? En frihet som inte är beroende av omvärlden?

Det finns moralisk skuld och det finns juridisk skuld. När allt är över och man tittar i backspegeln kan man undra om det är samma människa som gjorde så hemska saker och i nästa andetag vill ha en mysig kväll framför TVn. Monster är kanske inte bara monster? Handlar det bara om dåliga val, dåligt mående eller tillfällig sinnesförvirring? Blir man illa behandlad av någon okänd, eller någon som åtminstone inte står dig nära, undrar jag om det är lättare att känna förakt. Men hur är det om du i stället blir kränkt och förnedrad av någon du trodde du kände? Någon du litade på? Någon som avlagt ett löfte om livslång omtanke, hur ska man då tänka om frihet och skuld?

Den juridiska skulden är vi å ena sidan över ens om. Lagen talar om för oss vad som gäller. Å andra sidan ska ju bevis läggas fram, ansvar och skuld fastslås. Men den moraliska skulden, hur bestämmer vi den? Om frihet innebär att kunna fatta sina egna beslut utan att ta hänsyn till någon annans vilja, kan människosläktet någonsin vara fritt och utan skuld? Om egoismen blir vår kompass och vårt mål att bara tillfredsställa våra egna behov, vad är det då för värld vi lever i? Förvisso är det ju positivt att samhället är demokratiskt och möjliggör individuellt tyckande och frihet att välja i vilken riktning vi ska gå, men kan inte friheten för den ene innebära tvång eller ofrihet för den andre?

Att tänka själv, att lita på att man duger, att ingå i ett sammanhang där det är högt till tak och åsikter vänds och vrids på utan att det uppfattas som hotfullt eller brist på respekt låter fantastiskt. Tänk om ofrihet inte fanns, om alla fick och kunde göra allt de ville. Vi skulle ägna oss åt självförverkligande, inte känna några av vardagens grå ”måsten” utan fokusera på saker som gjorde oss uppfyllda av frid och glädje. Eller? Skulle ett ’Nej!’ vara ett ’Nej!’ om det kom från någon annan än dig själv, om du var tvungen att ta hänsyn till någon annans vilja? Skulle vi leva i total anarki? Alla skulle ju vara fria att göra precis som de själva ville? Eller har vi människor, trots vår frihetstörst, ändå behov av ordning och reda? Någon sorts vägvisare som vi enats om pekar i riktningarna ”Rätt” och ”Fel”?

Är vi inte väldigt rädda för att avvika från den väg som stakats ut för oss? Använda vår frihet därför att valen ibland får andra att undra? Att vara fast i våra egna bojor, att inte våga ta språnget ut i det okända och pröva våra förmågor, är det kanske det som är att vara ofri? Också. Nu pratar jag inte om ofriheten att inte få välja vem man ska leva tillsammans med, inte få utbilda sig, eller leva under ständigt hot eller i krigszoner. Nej, jag funderar på alla oss som har det lugnt och tryggt, på ytan åtminstone, men är så stressade och fokuserade på att vara på väg. Någonstans. Vi vet bara inte vart. Eller hur vi ska ta oss dit. Eller hur tiden ska räcka till. Ständigt omgivna av människor, men ändå så ensamma. Ensam, då är man väl fri? Fast…. Om vi alla är ensamma med prioritet det egna jagets tillfredsställelse, vad behöver vi då friheten till? Ensam? Tvång? Frihet? Hm… jag får ingen riktigt ordning på det. Betyder det att jag är slav under min egen ofrihet?

måndag 11 februari 2019

Happy Birthday Alice!






Min vackra och duktiga systerdotter Alice fyllde år igår. Jag önskar att jag kunde firat henne med en stor födelsedagskram och all den kärlek hon förtjänar, men vabruaris gissel i form av influensans skoningslösa klor, höll mig i ett fast grepp. Hon blev nog ordentligt hyllad ändå, utan en gammal mosters pinsamma "Ja må du leva!" som får tårtbiten att välja en mindre bekväm rutt ner i magen fastän man artigt låtsas att sången är fin.  Förra året missade jag också hennes stora dag eftersom livet tagit mig till spanska solkusten för några dagar. En present skickades med min son och kramar förmedlades telepatiskt via universums magiska postsystem. Men jag fick inte hurra "live".

I år Alice, är du ett steg närmare vuxenlivet. En vacker ung kvinna på väg mot ditt livs mål, de som ger din färd mening och lycka. Kanske är livet meningslöst om vi ska tro Schopenhauers teser, det enda som kan fylla oss med mening är de val vi gör i det liv vi väljer att leva. Det är inte lätt att alltid veta vilken väg man ska ta, men ibland har vi klokheten att följa "the road less travelled by" och upptäcka att det faktiskt var just den mindre upptrampade och snårigare stigen som skänkte mening. Var klok Alice. Och var stolt över att du är du, för det är jag! Du är ett solsken, både en blomma och en frukt, en glittrande vårkälla och ett oändligt hav, en underbar kvinna och en vacker själ. På dig blir man inte besviken. Tvvärt om, dina nyanser är ditt kapital och det kommer att hjälpa dig när du reser fram längs den väg du väljer.  Supergrattis och hurra! 



Du sökte en blomma
och fann en frukt.
Du sökte en källa
och fann ett hav.
Du sökte en kvinna
och fann en själ -
du är besviken.

Ur Dikter (1916) av Edith Södergran