lördag 18 december 2010

What is a Friend?

Alfred Nobel uppfann dynamiten. Hans avsikter var att underlätta vägbyggen, förbättra infrastruktur och därmed möjliggöra för människor att lättare mötas. Dynamit kom också användas vid vapentillverkning och Nobel insåg konsekvenserna av den uppfinning han lämnat till världen. Vid sin bortgång testamenterade han delar av sin förmögenhet till forskning och det mycket prestigefyllda Nobelpriset i fysik, kemi,  medicin, litteratur och se ekonomi instiftades. Hans insikt om vad de ödesdigra konsekvenserna hans uppfinning skulle bära med sig, fick honom att även skapa ett pris, ett fredspris,  för individer som vikt sitt liv till att söka skapa fred mellan grupper och nationer.

Ikväll sänds den magnifika musikaliska Fredspriskoncerten från Oslo. Liu Xiaobo, Nobels Fredspristagare 2010, är föremål för hyllningarna. 6000 åskådare finns i publiken och miljoner människor runt om i världen kan ta del via etern. Fredspristagaren själv kan inte hämta sitt pris, inte heller njuta av galan. 1989 lämnade han USA, där han bodde och undervisade, och kastades rakt in i oroligheterna som pågick på Himmelska Fridens Torg i Peking. Han var en av författarna av det brev som sändes till den kinesiska regeringen krävande mänskliga rättigheter för Kinas invånare. Liu Xiaobo sitter idag fängslad och väntas bli frisläppt 2020. Hans brott: samhällsomstörtande verksamhet.








Xiaobo hyllades - men hans stol stod tom

Publicerat: fredag 10 december kl 14:05


Thorbjörn Jagland lämnar diplomet på Liu Xiaobos tomma stol. Foto: Heiko Junge/Scanpix.


Värdar för galan är Anne Hathaway och Denzel Washington. De berättar om hur Liu Xiaobo grät när han fick veta att han tilldelats priset, priset han nu tilldelar alla de förlorade själarna på Himmelska Fridens Torg. Precis som de kan Liu inte delta i galaföreställningen, inte heller se den eller lyssna till alla hedersbetygelser han ges. Denzel Washington försäkrade honom dock om att han en dag ska få se alltihop via internet eller DVD.

Vad kan man som enskild individ göra för att verka för att fred skapas i världen? Det är inte realistiskt att säga att vi alla ska börja verka i diplomatins tjänst. Samtidigt får vi inte gömma oss bakom omöjlighetens draperi och säga att det är för komplicerat eller att någon annan får göra det, inte jag för jag kan inte! Nej! Låt oss börja i det lilla, hemma, på arbetsplatsen, i skolan, bland våra vänner. Vi kan praktisera demokratins tankar, värdera alla lika högt, låta allas röster bli hörda och vårda människovärdets okränkbarhet. 

Förvisso blir nästan ingen uppmärksammad som en mottagare av Nobels Fredspris blir. Men att vara en vän, inte bara när himlen är blå och livet leker, utan också när vi möter motstånd och våra etiska och moraliska grundbultar prövas, det kan vi alla eftersträva. John Lennons underbara sång Imgine erbjuder en bild av en åtråvärd värld utan gränser mellan länder, där inte krig existerar och människor lever i fred. "Imagine all the people sharing all the world". Han fortsätter med att konstatera att risken att bli kallad en drömmare om man har en sådan vision är stor men att vi för den skull inte får ge upp:

                                                          You may say that I'm a dreamer
                                                          but I'm not the only one
                                                         I hope some day you'll join us
                                                         and the world will live as one

Låt oss ersätta hat med kärlek! Låt oss börja hemma, vara den bästa vännen, visa respekt, hålla våra löften och bli bättre på att visa våra medmänniskor uppskattning. En väns omsorg kan betyda lika mycket som en Nobelpristagares kamp!

MAKE LOVE YOUR GOAL!


What is a friend?




Friends are Quiet Angels

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar